BLW – Jeg kan jo selv, mor!

‘Er hun begyndt at få andet end bryst?’ Jeg har ikke tal på, hvor mange gange, jeg er blevet spurgt om det de forløbne to måneder. I Danmark er det jo således, at mange begynder på skemad i form af grød og mos allerede fra børnene er omkring fire måneder – senest når de er seks måneder.

Det gjorde vi også med Frida. Vi var nysgerrige på hver eneste nye ting, vi ‘måtte’ gøre, og derfor introducerede vi hurtigt skemad og modermælkserstatning til trods for, at Frida faktisk blev fint mæt af min mælk.

Da vi så fik Vera, prøvede jeg en enkelt gang med lidt grød, da hun var seks måneder. Det var ingen succes, vi ventede lidt og ammede videre, og stille og roligt lod vi hende sidde med ved bordet og stort set spise det samme som os. Dét var en succes! Hun udviklede lynhurtigt sit pincetgreb, hun fik smagt en masse forskellig mad og var på helt lige fod med os, når det gjaldt aftenmåltiden. Hun sov godt om natten, var/har aldrig været syg – så vi tænkte, at hun fik det, hun havde brug for.

Hun blev ammet ved siden og overvejende ammet, til hun var 11-12 måneder – men det fantastiske med amning og modermælk er jo netop, at det hele tiden udvikler sig og stort set dækker barnets behov for næringsstoffer.

Nu er Ellie blevet seks måneder. Jovel, vi har de seneste måneder haft nætter, hvor hun har spist mere, og havde hun været mit første barn, var jeg nok ‘faldet i fælden’ og troet, hun var sulten. Men børn er jo geniale til at regulere mælkeproduktionen, og den slags finder sted om aftenen/natten. Samtidig er amning jo SÅ meget mere end mad – det er tryghed og trøst og nærvær, og den slags har man brug for i store mængder, når verden åbner sig og sanserne skærpes, og man stort set kravler, inden man er seks måneder. Og derfor er det vigtigt ikke nødvendigvis at tolke øget amning med mangel på mad/sult.

Derfor kører vi BLW (baby led weaning) igen og springer som udgangspunkt hele skeperioden over. Nej, hun sidder naturligvis ikke og spiser spaghetti med kødsovs fra dag et, som en i min terminsgruppe skrev ‘og det var sgu da synd for barnet’…..

Med BLW introducerer man stille og roligt maden og gør måltidet til en leg. Hun har nogle dage fået store bidder af hårde æbler etc, som hun bare har suttet på, og i dag tog vi så for alvor fat.

Med BLW respekterer man barnet og lader det selv bestemme farten – og mængden. Og det tiltaler mig jo i høj grad, da det er helt i tråd med mit syn på det at være mor og vise sit barn vejen i livet.

Festmåltidet til frokost var et par bananstykker og blødkogte æbler. Til aftensmad kogt brocolli med smør. Og hun elsker at sidde med maden mellem fingrene, undersøge, tage lidt i munden, spytte lidt ud, mere i munden, skære ansigt, mose det, i munden igen og synke lidt.

Nej, der kommer ikke et måltid ned første gang, men hun er jo fortsat fuldt og helt dækket ind med min mælk (hun vejer 8,3 kilo og måler 68,5. Hun får, hvad hun skal have).

I morgen tror jeg, vi prøver med et par stykker bananpandekage og måske nogle kugler havregrød.

Men se hende lige – er hun ikke det sødeste med sin brocolli:)

IMG_9460

Jeg kunne godt skrive meget mere om BLW og alle de skønne fordele – men læs hellere i detaljer her og her.

Og kommenter endelig hvis du vil vide mere😀

I lort til halsen og genbrug

Forleden satte Ellie og jeg kurs mod København for at holde et møde om et igangværende og meget spændende projekt, som jeg er en del af. Kan ikke løfte sløret endnu – men det handler om yoga:)

Nå, men som altid, når vi er på farten, lod jeg vognen blive hjemme og drog afsted med Ellie i viklen og lasten i min pragtfulde puslerygsæk fra babydreamer.dk. Jeg er rimelig cool omkring det at tage baby med til møder og andre gøremål, fordi jeg har fået en nem baby, men også fordi jeg gør opmærksom på, at jeg medbringer ‘påhæng’, så det er klart for folk, jeg mødes med, at der er en lille klump, der kommer før alt andet. Sådan er det. At være på barsel skal ikke forhindre mig i at gøre ting, være produktiv, men Ellie kommer ALTID i første række.

Derfor er viklen genial, da hun stadig er en lille fis, som bare vil være tæt på mig.

Nå, men vi sad altså i toget, jeg ammede og havde styr på både bryster og baby, da der lød en umiskendelig lyd af en ble, der blev fyldt – og i den grad til randen, så det løb ud over kanten og lavede store pletter på den lyse heldragt. I der har små børn eller har haft ved, hvad jeg taler om.

Uheldet skete seks minutter før, toget nåede København, så jeg skyndte mig ud på toilettet for at skifte blot for at konstatere, at jeg havde glemt skiftetøj!!!!!

Jeg måtte altså nøjes med at vaske af, skifte ble, beholde den beskidte heldragt på og stoppe Ellie tilbage i viklen, så uheldet ikke var synligt. Derpå meddele min aftale, at jeg liiiiige skulle finde en børnetøjsforretning først.

Og her opstod det mere alvorlige problem: Det eneste, jeg kunne finde, var små børnetøjsforretninger med tøj fra 300 kroner og derover. Og det strider så markant imod, hvad jeg tror på. Jeg kan af alle mulige årsager ikke magte forbrugshysteriet, så snart der står baby på dagsordenen – eller i så mange andre henseender. I de terminsgrupper, jeg på et tidspunkt frekventerede, var jeg ved at falde ned af stolen over de budgetter, der blev lagt til projekt baby.

Selv er jeg stor fan af at købe brugt. Jeg tjekker næsten altid DBA eller reshopper, inden jeg køber nyt. Det har den gevinst, at der spares penge, OG at al den skadelige kemi er drysset af andre steder end hjemme hos os.

Derfor opfordrer jeg også familien til at købe brugt, når der indimellem skal købes gaver til vores unger. SELVFØLGELIG er der ting, der er bedst nye, og det er også ok, men seneste dille er fx Sylvanian – og er I klar over, hvor dyrt det er? Samtidig kan man finde det stort set ubrugt på genbrugssiderne, og pigerne får så meget mere for de samme penge.

Jeg forsøger også, at vi lever bevidst: Spiser overvejende vegetarisk, så der er budget til godt, økologisk kød, når vi skal have kød. Jeg køber udelukkende økologisk i alle madvarer og prøver at lave madplaner, så vi minimerer spild.

Det vil jeg skrive meget mere om – og nok også begynde at dele vores madplaner med jer.

Jeg synes, vi skylder os selv og de næste generationer det. Og jeg kan næsten ikke overskue, hvor mange penge, der bliver brugt på komplet ligegyldige ting og luksus, mens folk dør af sult andre steder. Det kan faktisk gøre mig direkte ked af det.

Ok, det lyder megahelligt, men det er vel ikke forkert at føle sådan?

Det var også sådan, jeg følte, da jeg stod med hænderne i bløde heldragter fra kendte mærker. Og jo, de er lækre, og jo, jeg var fristet. Men med skabet spækket med dejligt babytøj i arv fra storesøstrene, kunne jeg simpelthen ikke forsvare det. Så jeg gik ud og fortsatte ned ad gaden, hvor der til mit held lå en genbrugsforretning. Her fandt jeg en body og et par bukser til ialt 30 kroner. Og støttede samtidig et giot formål. Win-win. Og Ellie blev jo ikke mindre lækker, vel?

Ellie i rescue-genbrug

Ellie i rescue-genbrug

Lidt om vaccination og bækkenløsning

Faktisk har jeg det rigtig fint i min graviditet indtil videre. Ikke de store fysiske belastninger (det kommer måske), men jeg prøver virkelig også at holde mig sund og i i bevægelse.

Især med yoga. Og nu hvor jeg efterhånden er blevet større, har jeg droslet godt og grundigt ned på min egen praksis i varmen, hvor jeg dog har tænkt mig fortsat at undervise.

Til gengæld har jeg skruet op for den blidere yoga, hvor jeg få bevæget og styrket bækkenregionen, så den bliver smidig og stærk, og risikoen for bækkengener dermed falder.

Der er jo rigtig rigtig mange gravide kvinder, der døjer med bækkensmerter, og mange der bliver sygemeldt med bækkenløsning. Måske også FOR mange i virkeligheden – uden dog at negligere, hvor hårdt det er, når det rent faktisk er tilfældet.

Men vi kan altså gøre meget for at forebygge det. Blandt andet ved at holde os stærke og smidige – for en graviditet ER altså ikke en undskyldning for at ligge i sofaen og spise flødeskumskager. Det må man også gerne, men hvis man KUN gør det, så er man altså også selv uden om det.

Min morgenmad i morges - masser af gode ting! havregryn, hampefrø, nødder, mandler og æbler

Min morgenmad i morges – masser af gode ting! havregryn, hampefrø, nødder, mandler og æbler

Jeg vil om et par dage lægge nogle forslag på bloggen til, hvilke yogaøvelser, du selv kan lave i din stue om aftenen – endda mens du ser din yndlingsserie på Netflix, hvis du ikke er til at gå helt i meditationsmode. Sidstnævnte kan dog anbefales, da det en gang imellem er godt at skrue ned for indtrykkene udefra og bare mærke sig selv og sin baby.

Og når jeg først gør det om et par dage, er det altså fordi jeg er syg lige nu. Jeg har ondt i halsen og i kroppen og ligger derfor i sofaen og drikker the, spiser mandler – og blogger. Og har ondt af mig selv.

Mig lige nu...

Mig lige nu…

For selvom jeg synes, jeg fylder sundhed i kroppen, så kan jeg altså godt mærke, at denne graviditet har gjort mit immunforsvar til lidt en sølle udgave af sig selv.

Jeg har dog valgt at takke nej til den gratis influenzavaccination, man tilbyder gravide. Godtnok truer  Sundhedsstyrelsen med risiko for abort, for tidlig fødsel etc i forbindelse med influenza under graviditeten, men jeg er alligevel stadig skeptisk. Jeg plejer ikke at blive ramt af slem influenza, og jeg plejer hurtigt at komme mig over forkølelser og diverse. Også i graviditeten. Så jeg vælger at have tiltro til min krops evner og ikke sprøjte noget i mig, man trods alt ikke kender langtidskonsekvenserne af.

Vi følger børnevaccinationsprogrammet – men denne her springer jeg lige over.

Så jeg har valgt istedet at melde mig syg fra arbejde og få lidt fra hånden liggende under tæppet.

I aften underviser jeg mit nystartede mandehold i ‘Hotten’ hos Nordisk Yoga. Så må varmen gøre sin magi, som den plejer, så jeg er frisk igen på mandag.

 

 

Det lækreste bananbrød!

Jeg elsker dovne søndage. Især søndage som i dag, hvor regnen siler ned, og jeg har tændt stearinlys i hele huset – og ikke mindst lige sat et bananbrød i ovnen.

Og det er bananbrødet, jeg lige vil dele med jer, mens jeg kort har sat mig ved computeren, inden sofaen og min familie kalder.

Det lækreste bananbrød!

Det lækreste bananbrød!

Bananbrødet er nemlig noget af det mest geniale, jeg har udviklet. Det lyder ikke af meget – især ikke fra et madøre som mig. Men det er genialt, fordi det er ’sundt’ (sundhed er jo relativt, men det indeholder ikke hvidt mel og raffineret sukker), og fordi det smager af kage. Og fordi alle i familien elsker det.

Jeg har altid ingredienserne til at lave bananbrød: Overmodne bananer, god, mørk og økologisk chokolade, hasselnødder og honning.

Den tager to minutter at røre sammen, og opskriften er som følger:

To store meget modne bananer
Tre æg
1 tsk bagepulver
150 g fuldkornsmel (jeg bruger fuldkornsspelt)
50 g honning
lidt salt
En plade 70-80 % chokolade
En håndfuld nødder

Vaniliepulver

Mix æggene med vaniliepulver og bagepulver og salt med stavblenderen. Put bananerne i og mos dem med. Tilsæt honning og blend videre. Blend derefter melet i og rør til sidst grofthakket chokolade og nødder i dejen.

Hæld i en rugbrødsform med bagepapir og bag ved 150 grader i 20-30 minutter. Hold øje med den.

Brødet smager fantastisk alene, lunt og nybagt – men er også skønt med et lag økologisk smør (rigtigt smør, ikke blandingsprodukt!)

Velbekommer!

 

Det lækreste bananbrød!

Det lækreste bananbrød!