BLW – Jeg kan jo selv, mor!

‘Er hun begyndt at få andet end bryst?’ Jeg har ikke tal på, hvor mange gange, jeg er blevet spurgt om det de forløbne to måneder. I Danmark er det jo således, at mange begynder på skemad i form af grød og mos allerede fra børnene er omkring fire måneder – senest når de er seks måneder.

Det gjorde vi også med Frida. Vi var nysgerrige på hver eneste nye ting, vi ‘måtte’ gøre, og derfor introducerede vi hurtigt skemad og modermælkserstatning til trods for, at Frida faktisk blev fint mæt af min mælk.

Da vi så fik Vera, prøvede jeg en enkelt gang med lidt grød, da hun var seks måneder. Det var ingen succes, vi ventede lidt og ammede videre, og stille og roligt lod vi hende sidde med ved bordet og stort set spise det samme som os. Dét var en succes! Hun udviklede lynhurtigt sit pincetgreb, hun fik smagt en masse forskellig mad og var på helt lige fod med os, når det gjaldt aftenmåltiden. Hun sov godt om natten, var/har aldrig været syg – så vi tænkte, at hun fik det, hun havde brug for.

Hun blev ammet ved siden og overvejende ammet, til hun var 11-12 måneder – men det fantastiske med amning og modermælk er jo netop, at det hele tiden udvikler sig og stort set dækker barnets behov for næringsstoffer.

Nu er Ellie blevet seks måneder. Jovel, vi har de seneste måneder haft nætter, hvor hun har spist mere, og havde hun været mit første barn, var jeg nok ‘faldet i fælden’ og troet, hun var sulten. Men børn er jo geniale til at regulere mælkeproduktionen, og den slags finder sted om aftenen/natten. Samtidig er amning jo SÅ meget mere end mad – det er tryghed og trøst og nærvær, og den slags har man brug for i store mængder, når verden åbner sig og sanserne skærpes, og man stort set kravler, inden man er seks måneder. Og derfor er det vigtigt ikke nødvendigvis at tolke øget amning med mangel på mad/sult.

Derfor kører vi BLW (baby led weaning) igen og springer som udgangspunkt hele skeperioden over. Nej, hun sidder naturligvis ikke og spiser spaghetti med kødsovs fra dag et, som en i min terminsgruppe skrev ‘og det var sgu da synd for barnet’…..

Med BLW introducerer man stille og roligt maden og gør måltidet til en leg. Hun har nogle dage fået store bidder af hårde æbler etc, som hun bare har suttet på, og i dag tog vi så for alvor fat.

Med BLW respekterer man barnet og lader det selv bestemme farten – og mængden. Og det tiltaler mig jo i høj grad, da det er helt i tråd med mit syn på det at være mor og vise sit barn vejen i livet.

Festmåltidet til frokost var et par bananstykker og blødkogte æbler. Til aftensmad kogt brocolli med smør. Og hun elsker at sidde med maden mellem fingrene, undersøge, tage lidt i munden, spytte lidt ud, mere i munden, skære ansigt, mose det, i munden igen og synke lidt.

Nej, der kommer ikke et måltid ned første gang, men hun er jo fortsat fuldt og helt dækket ind med min mælk (hun vejer 8,3 kilo og måler 68,5. Hun får, hvad hun skal have).

I morgen tror jeg, vi prøver med et par stykker bananpandekage og måske nogle kugler havregrød.

Men se hende lige – er hun ikke det sødeste med sin brocolli:)

IMG_9460

Jeg kunne godt skrive meget mere om BLW og alle de skønne fordele – men læs hellere i detaljer her og her.

Og kommenter endelig hvis du vil vide mere😀